Přepravní kombo nejen na výpravy

Test rychloupínacího nosiče Ortlieb Quick Rack a brašen Ortlieb Sport Roller Classic.

V bikepackingové sezoně jsme dostali na vyzkoušení sadu od značky Ortlieb, se kterou bleskurychle proměníme naše silniční, gravelové anebo i horské elektrokolo (ale s pevným rámem a šířkou plášťů do 2,35“) v cestovní mulu, která nás doprovodí na přespávačku do lesa.

POHOTOVÝ NOSIČ

Quick Rack je rychloupínací nosič, který se dá rychle nandat i sundat. Podle výrobce k montáži nosiče stačí 15 sekund, a k opětovnému sundání dokonce pět sekund. My jsme tedy pomalejší, abychom nic nezničili nebo nepoškodili, ale můžeme potvrdit, že montáž je jednak skutečně „blbuvzdorná“, jednak také opravdu rychlá. Kolem sedlovky dáme plastovou objímku a na zadní šikmé vzpěry (případně přímo do návarků na zadní stavbě) instalujeme plastové držáky, které už potom nesundáváme. Stačí tedy nosič nasadit, zacvaknout a zajistit. Pomocí vymezovacích kovových tyček upravíme podepření nosiče podle rozměrů a proporcí zadní stavby. Stejnou funkci jako připravené montážní otvory na zadní stavbě mohou plnit dodatečné úchyty Ortlieb Quick Rack Seat Stay Adapter, jako je tomu v našem případě (na snímku nasazení na klasický gravel od značky Canyon). Nosnost nosiče je až 20 kilogramů a je kompatibilní se všemi brašnami Ortlieb. Samotný váží 580 gramů, což je příznivá hodnota. Cena nosiče je 2 290 Kč a u dovozce na www.azub.cz najdete také všechny další zmíněné doplňky. Specialisté z této firmy případně ochotně poradí anebo doporučí vhodný typ nosiče a brašny na konkrétní elektrokolo.

KOMPAKTNÍ BRAŠNY

Co se týče samotných přepravních prostor, jdeme tedy nainstalovat dvojici brašen Ortlieb Sport Roller Clasic. Jsou původně koncipovány na přední nosič cestovního kola jako menší vyvažovací brašny na dlouhých expedicích, neboť na zadním nosiči bývají zpravidla umístěny objemnější brašny. My se tu ale snažíme vymyslet subtilnější a kompaktnější řešení pro disciplínu gravel, takže je uchytíme na náš zadní nosič. Pohledem čísel mají brašny objem 2 x 12,5 litru a rozměr 30 x 25 x 14 centimetrů. Každá brašna váží necelých 800 gramů, což se v rámci celého nákladu zcela ztratí. Zpravidla se vozí namontované obě kvůli vyvážení a estetické souměrnosti, ale lze pochopitelně nasadit pouze jednu v případě, že převážíme nějaké drobnosti či menší nákup. Z opravdu pestré škály barev jsme zvolili příjemnou petrolejovou modrou. Nasazení je velice snadné známým systémem QL2.1. Brašnu lze díky ramennímu popruhu použít také jako tašku, pokud se od kola přemisťujeme dále a chceme náklad pohodlně přenést. Uvnitř je jedna praktická kapsa na menší věci. Materiál je voděodolný a dostatečně siný, aby držel náklad v požadovaném tvaru. Pasivní bezpečnost a viditelnost v provozu je podpořena reflexními prvky. Cena brašen je 3 190 Kč, více informací najdete na www.azub.cz.

VEDRIKT

Celý komplet se nám velice osvědčil. Vyniká jednoduchou konstrukcí a montáží. Líbila se nám nízká hmotnost a estetický dojem, pochopitelně včetně moderních brašen. Ty jsou praktické, velice propracované a se špičkovým, typicky „ortliebovským“ designem. Pokud chceme něco jednoduše a bezpečně přepravovat, a mít navíc i jistoty ochrany nákladu před případným promoknutím a rozmáčením, tak voděodolná a rolovací brašna je tou správnou volbou.

PRO

  • snadné připevnění nosiče i brašen
  • stabilita nákladu a manipulace
  • kompaktnost a design

PROTI

  • pro někoho cena
  • použití je omezeno průměrem pneumatik
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one