Legenda drží vysoký standard

Osvědčený rám a skvělý motor Bosch = povedené elektrokolo pro zábavu, sport a volný čas!

Apache a Bosch, to je funkční a dlouholeté spojení. Tato tradiční domácí značka elektrokol byla v minulosti první, která u nás nabídla zákazníkům e-biky s německými motory. Od té doby už uběhlo mnoho let a kvalita montáže (kde jinde než v provozovně BPS Šumperk, kde se kompletují elektrokola s motory Bosch), design a integrace motorů do rámů rapidně vzrostly. Apache nabízí jednoduché, nekomplikované a jasně čitelné stroje. Ty se pak liší cenami, výbavou a také použitou motorizací. Ta je alfou a omegou všeho. Sázka na Bosch z tohoto pohledu vypadá rozumně a logicky, neboť tyto motory jsou prakticky bezporuchové a skvěle jedou. A to nejen top modely, které oplývají mohutným výkonem, ale i pohony určené pro sportovně-rekreační elektrokola. Například zde použitý motor Bosch Performance Line je optikou ceny, výkonových parametrů, hmotnosti a celkového nastavení i projevu jeden z nejlepších a nejoblíbenějších na trhu. Na to ještě přijde řeč, ale nyní pojďme k rámu a celé koncepci stroje.

DESIGN, FUNKCE, VÝBAVA

Model Hawk se v historii značky dá označit slovem ikonický nebo legendární. Rozhodně mu patří místo v pomyslné síni slávy českých elektrokol. Za dobu své existence převrátil tisícům lidí život naruby, navíc vždy k lepšímu! Vytrvale prostupuje kolekcemi z roku na rok a stále nabízí to samé. Tedy kvalitní a příjemné svezení s trochou sportu i výletování, dále chytře vybranou komponentovou skladbu, špičkový, úsporný a nezničitelný motor a také pěkný design. V hierarchii modelů se nachází někde ve středu mezi modely Hupahu s motorem Bosch CX 4 a níže posazenými dalšími modely Hupahu s motory Bafang, takže je to skutečně zlatý střed. Díky šedozelené pastelové barvě vypadá celé kolo decentně a nenápadně. Linie rámu jsou štíhlé a ani spodní rámová trubka není přehnaně objemná. Díky této koncepci a kapacitě baterie 500 Wh je e-bike velice rychlý, obratný a také relativně lehký! Na papíře sice tato kapacita vypadá jako nízká, ale když máme efektivní a úspornou motorovou jednotku, tak na stokilometrový okruh nám to bohatě stačí.

Dopomoc pohonné jednotky Bosch je dobře dávkovatelná a rozjezd plynulý, bez cukání anebo prodlevy. Motor ovládáme pomocí displeje Purion, což je osvědčený, nezničitelný a skutečně funkční „držák“ s dobře čitelnými a velkými číslicemi.

ZAJÍMAVÝ MIX

Apache i na tomto modelu pokračuje v koncepci desetirychlostního řazení, pochopitelně od značky Shimano. Ono devět nebo deset pastorků je podle našich zkušeností tím nejlepším kompromisem mezi hmotností, funkcí a životností. Odstupňování sice není tak jemné jako u kazety s dvanácti rychlostmi, ale pro elektrokolo naprosto dostačuje. Na pravé straně řídítek najdeme páčku ovládající zámek vidlice. Zamykání jsme však příliš nevyužívali (klidně by tam ten lock-out z řídítek nemusel být a stačila by páčka na vidlici) a spíše jsme si užívali pohodlí a nechávali odpružení aktivně pracovat. Pokud přišly ke slovu nerovnosti, ať už nečekané propady a výmoly, anebo naopak kořeny a kameny, dokázala se přední část e-biku s nástrahami terénu vypořádat dobře a dopřát jezdci maximum pohodlí.

Posed na e-biku je tak akorát, nijak ohnutý ani přehnaně vzpřímený. Na Hawku můžete vyjet ve sportovním anebo v civilu a stále budete vypadat přirozeně a uvolněně. Vyhovuje nám krátký představec a příjemně široká řídítka, na která si možná bude muset zvykat pouze ten, kdo se k tomuto moderně pojatému kokpitu dostane poprvé, po mnoha letech strávených svíráním zastaralých úzkých řídítek.

VERDIKT

U tohoto elektrokola vítězí perfektní rám a rozumně poskládané komponenty i to, že je vše ve vzájemné souhře. Kolo funguje velmi dobře, v ničem jezdce nezaskočí a v terénu si toho nechá překvapivě dost líbit! Silnější motor Bosch Performance CX by znamenal zbytečné předimenzování, tato stávající a mírnější varianta Performance Line je zkrátka tak akorát! Nejlepší je, že když ho zapomenete zapnout a rozjedete se, jde to vlastně také a na rovině rozdíl při rozjezdu málem nepoznáte, protože šlapání je volné a bez odporu. Je-li takto kvalitní pohon zapracován do pěkně navrženého rámu horského elektrokola, co má hlavu i patu, je výsledek pro budoucí majitele maximálně uspokojivý. Tak tedy přejeme legendě další dlouhé roky na špici kategorie. Hawk nejspíš jen tak nezestárne ani nevyjde z módy!

 

PRO

  • čistý a zajímavý design
  • ideální motor pro tuto kategorii
  • nižší hmotnost díky částečně integrované baterii

PROTI

  • po někoho nízká kapacita akumulátoru

 

 

APACHE HAWK BOSCH 1

Cena: 79 990

Rám: 2022/23 Apache Hawk Bosch AL

Vidlice: Suntour XCR34, zdvih 100 mm

Motor: Bosch Performance Line (250 W, 36 V, 65 Nm)

Displej: Bosch Purion

Baterie: 500 Wh

Nabíječka: Bosch Compact Charger 4 A (nabíjení 50 % za 2,5 h, 100 % kapacity za 5 h)

Maximální rychlost dopomoci: 25 km/h

Brzdy: Shimano MT500 dvoupístkové

Kliky: FSA Bosch 170 mm, převodník 38 zubů

Kazeta: Shimano Deore M4100 (11–46 zubů)

Řazení: Shimano Deore M4100

Přehazovačka: Shimano Deore M5120

Pláště: Schwalbe Smart Sam Performance 57–622

Kola: náboje Shimano, ráfky Remerx eRocky RX 3025

Řídítka: Al slitina, průměr 31,8 mm, šířka 780 mm

Sedlovka: Al slitina, průměr 30,9 mm, délka 400 mm

Sedlo: Apache

Gripy: Ergon

Výrobce: www.apache-bike.cz

Více o pojištění elektrokol najdete zde.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.
LASOUL

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one