Cena malá, radost veliká!

Test elektrokola EasyBike Volt.

Kdo by neznal EasyBike – domácí značku elektrokol, která na trhu působí už od roku 2011 a její stroje dělají radost stále většímu počtu spokojených zákazníků. Ano, zaměření je na dostupnější modely střední třídy, ale to přeci není špatně, vždyť těchto e-biků se prodá nejvíc. Existuje velká skupina začínajících elektrocyklistů, kteří rádi sáhnou po osvědčené značce se silným zázemím. Její produkty je nalákají právě kompromisem zajímavé ceny a funkčních, rozumně poskládaných komponentů. Kvalita elektrokol EasyBike, která se montují v Česku, se posouvá stále nahoru, vylepšují se jejich vlastnosti a v posledních letech zaznamenáváme také velký progres v designu.

ZAPNOUT A VYRAZIT

K testu elektrokola EasyBike Volt jsme přistupovali zcela autenticky a v roli teoretického nového majitele. Zkrátka jsme si chtěli dopřát jízdu na elektrokole uprostřed zimy, vyzkoušet, co umí, a přitom nezaseknout sekeru do rodinného rozpočtu příliš hluboko. Abychom to zkrátili – k širokému úsměvu a spoustě hlubokých zážitků a poznání nových míst opravdu není potřeba sto nebo dvě stě tisíc. Stačilo nám k tomu necelých pětačtyřicet, a už jsme osedlali velmi odolného elektrického parťáka. Ihned projevil ochotu věrně sloužit, pomáhat s pohybem vpřed, zrychlovat, brzdit i zatáčet a jen tak se nenechat utahat ani zaskočit komplikovanějším terénem – tu zmrzlým, tu zase rozbahněným.

EasyBike Volt je v nabídce značky reprezentantem e-MTB kategorie. Skladba komponentů se řídí kalkulací nízké ceny, dostupností dílů a také nabídnutím co nejlepší funkce a maxima zážitků v sedle i za řídítky tohoto horského elektrokola. Rám má jednoduché tvary s masivní spodní rámovou trubkou, která v sobě integruje akumulátor. Motor je umístěn v oblasti středu a kola mají rozměr 29 palců.

KRÁSNÁ MODRÁ

Jestliže jsme v úvodní pasáži chválili design, tak zmiňme, že barvy jsou opět originální a tentokrát nejdou cestou avantgardy anebo zaujmutí na první pohled, nýbrž se drží umírněného stylu a lehké, sportovně a dynamicky zabarvené modro-černé elegance. Tudíž je model velice dobře akceptovatelný konzervativními zákazníky, kteří nepotřebují za každou cenu vyčnívat anebo na lesní cestě zářit do okolí křiklavými barvami.

Grafické zpracování loga je decentní a dobře kombinované s černými linkami a dalšími motivy. Některé vyniknou na modrém rámu až pod určitým úhlem či na jasnějším světle. Hliníkový rám drží pohromadě přiznanými svary a na první pohled budí důvěru svou bytelností. Ve středové oblasti v dostatečně dimenzovaném hliníkovém šasi je umístěna pohonná jednotka Vinka E40, což je nám již velmi dobře známý motor s japonskými kořeny. Značka EasyBike jej používá již několikátou sezonu a ve spojení s bateriemi rozličných kapacit tím dokáže dodat spolehlivý a osvědčený systém. V případě modelu Volt se jedná o akumulátor o kapacitě 540 Wh (15 Ah), který nabízí až 80 Nm krouticího momentu. Uzamknut je ve spodní trubce masivních rozměrů, která je napojena jak na hlavovou oblast vpředu, tak na sedlovou trubku a subtilnější vzpěry zadní vidlice na opačné straně.

VÝBAVA

Specialitou této rámové platformy jsou i pěkně vyvedené zadní patky a uchycení třmene zadní kotoučové brzdy. Horní hlavní trubka je skloněná v mírném slopingu, takže je nad ní dostatek místa při seskočení na zem. V horní části spodní šikmé trubky najdeme také krytý vstup pro nabíjení a na opačné straně rovněž zámek pro případné odemknutí a vyjmutí baterie ven. Zadní stavba je pevná, ale vpředu se o tlumení nerovností stará vidlice SR Suntour, která se dá i kdykoli pohodlně zamknout páčkou umístěnou na řídítkách. Není to sice vzduchový model, ale alespoň příjemně reaguje na jemné nerovnosti. Řazení je desetirychlostní S-Ride S400 a na to, že se jedná o alternativní komponent k Shimanu, funguje spolehlivě. Brzdy Cstar Radius bylo nutné trochu razantněji zajet, aby třmeny dostaly pořádný hlad a lačněji se zahryzávaly do kotoučů. Bylo na ně spolehnutí a chválíme, že vpředu již byl osazen větší kotouč 180 mm, a ne pouze stošedesátka jako vzadu. Z dalších detailů zmiňme pohodlné gripy anebo sedlo, jež je designově sladěno s estetikou rámu.

ŠETŘÍME ŘETĚZ

Jako poslední pozoruhodnou věc a důležitou součást výbavy vypíchněme řadicí senzor, takzvaný Gearsensor, jenž umí při řazení přerušit na zlomek vteřiny výkon motoru, čímž výrazně prodlužuje životnost celé řetězové sady, šetří řetěz i kazetu a tím i náklady na servis! Gearsensor je umístěn na řadicím bovdenu v přední části u řídítek a jeho chod se dá nastavit, tak aby přerušení výkonu při pohybu řadicí páčky nebylo příliš dlouhé a neznepříjemňovalo jízdu. Ve spojení s motorem Vinka se jedná o osvědčenou kombinaci s cílem co nejvíce zvýšit užitnou hodnotu elektrokola a prodloužit životnost řadicí soustavy.

JÍZDNÍ DOJMY

Testování jsme začali zvolna a na promrzlém podkladu, ovšem pláště WTB se nijak nezalekly a nejevily známky strachu, takže bylo možné jízdu zrychlit a pořádně se do toho opřít! Na tvrdém podkladu neměly problém, o něco méně jistoty pak nabídly na rozbahněné louce anebo blátivých lesních pěšinách, když mráz trochu povolil. Jakmile se pod běhoun dostalo uklouzané a hlubší bahno, jistota za řídítky slábla, a naopak rostla nutnost pečlivě volit stopu a při změnách směru balancovat s těžištěm jako na ledě! Při ostřejší jízdě nebyl problém dostat vidlici na limit, ovšem při plynulých terénních průjezdech a citlivém vedení kola bylo také tlumení nerovností příjemné a nakonec se zásadní měrou podílelo na celkovém pozitivním dojmu. Projev brzd byl zpočátku trochu vlažný nebo chcete-li gumový, ale postupně se nám povedlo je dobře zajet. Při změnách převodu jsme registrovali práci Gearsensoru možná více, než je příjemné, a proto výrobci doporučujeme jeho nastavení věnovat větší péči a přerušení tahu motoru při změně převodu zkrátit. Samotné řazení vyžadovalo trochu zvyku a přeci jen je znát trochu těžkopádnější pohyb subtilní, krátké a docela křehce působící řadicí páčky. Když jsme se ale přestali bát, že ji poškodíme nebo ulomíme, změny převodů byly uspokojivé. Posed na elektrokole je pohodlný a ve spojení s podporou motoru si užíváme každý metr vyjížďky. Nezáludná geometrie dovolí rychlejší sjezdy i nenadálé změny směru a motor jen jemně bzučí.

VERDIKT

Protože jsme Volta testovali i v teplotách kolem nuly nebo pod bodem mrazu, pochopitelně nám čárky na baterii ubývaly rychleji. Ne že bychom se strachovali o dojezd – tak dlouhý zimní výlet v plánu nebyl. Ale umíme si představit, že pro mnoho uživatelů by byla větší kapacita baterie (třeba 720 namísto 540 Wh) větší jistotou a možná i pádnějším důvodem k nákupu. Na druhou stranu – stávající příznivý poměr ceny a kvality a současně uspokojivé a vyvážené elektrokolo do terénu, jakým EasyBike Volt je, jsou už samy o sobě dost dobré důvody, proč se pro koupi rozhodnout.

 

PRO:

-příznivý poměr ceny a kvality

-elegantní design

-silný a tichý motor

-senzor řazení Gearsensor

 

PROTI:

-průměrná vidlice

-menší kapacita baterie

-hrubší chod řazení

 

Specifikace:

Cena: 44 990 Kč

Rám: Al 6061 (velikosti 19 a 21“)

Vidlice: SR Suntour XCM 30, pružinová, zdvih 100 mm

Motor: středový, Vinka E40 (36 V, 250 W, 80 Nm)

Baterie: Li-ion (36 V, 15 Ah, 540 Wh), články Samsung

Displej: Vinka  DR23

Řídicí jednotka: Vinka, integrovaná

Maximální rychlost s asistencí motoru: 25 km/h

Řadicí senzor: Gearsensor.com

Převody: 1 x 10

Řazení: S-Ride M400

Přehazovačka: S-Ride M400

Brzdy: hydraulické Cstar Radius, kotouče 180 / 160 mm

Kola: al ráfky, 29“

Pláště: WTB Ranger 29 x 2.3 Comp

Pedály: Wellgo

Výrobce a prodejce: www.easy-bike.cz

 

Text: Pavel Nekvinda, foto: Pavel Urbášek

 

Informace o pojištění elektrokol najdete zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.
LASOUL

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one