Batoh není třeba

Na horských trailech jsme otestovali praktickou ledvinku s vodním rezervoárem od značky Thule.

Švédská značka Thule udává trendy a směr vývoje nejenom v segmentu přepravy sportovního vybavení automobilem. Je to také lídr mezi zavazadly a doplňky na cestování, volný čas i sport. Ať už jsou to kufry, tašky, batohy anebo – a o tom je nyní řeč – šikovné ledvinky na turistiku a zejména cyklistiku.

Otestovali jsme tuto ledvinku Thule Rail Hip Pack 4, která je pro kratší výlety s minimem vybavení daleko praktičtější než batoh. A přitom zastane spoustu práce a dokáže nás vybavit také vodním rezervoárem o objemu až 1,5 litru! Na rovinu si řekněme, že ledvinky nemají mezi bikery a e-bikery zrovna na růžích ustláno. Tato praktická a drobná zavazadla narážejí na určité předsudky a obavy z nového, ačkoli velkou částí cyklistů jsou již velmi oblíbené. I když je to rostoucí kategorie s bohatým výběrem napříč modelovými řadami těch nejprestižnějších výrobců, značku Thule nevyjímaje, naráží stále na mýty a předsudky. Mnoho uživatelů má z ledvinek obavu a nejsou pro ně zajímavé. Domníváme se, že je to chyba, a zkusíme to dokázat.

STABILITA A PROSTOR

Navrhnout opravdu funkční ledvinku, která by se s plným rezervoárem chovala na těle stejně jak utažený batoh na ramenních popruzích, není snadné. Ale dá se to, jak vidíme u námi testovaného modelu. Navíc s volnými zády je jízda na bicyklu příjemnější a uvolněnější, nepřekáží nám popruhy a nemáme bolesti krční páteře. Když je ledvinka správně utažena na bedrech a má dostatečně široký pás a konstrukci umožňující rozložení hmotnosti, není pro jezdce vlastně žádnou přítěží. Utahovací popruh využívá suchý zip jištěný navíc klasickou zacvakávací přezkou. Bederní část ledvinky obsahuje síťovinu s vnitřním polstrováním pro co nejlepší odvětrávání.

Thule nabízí tři verze lišící se objemem zavazadlového prostoru, konkrétně 0,5, 2 a 4 litry. Poslední z jmenovaných je rozhodně nejpraktičtější. Pokud jsme zvyklí vozit nějaké to mininářadí, doklady, základní lékárničku, tyčinku, mobil, popřípadě ještě lehkou vestu nebo tenkou bundu, je to tak akorát. Samotný rezervoár na tekutinu má úctyhodný objem 1,5 litru a stále se do ledvinky vejde. Skvělou vychytávkou je hadice ReTrakt s magnetickým uchycením na opasek. Konkrétně celý vodní vak je vyroben pro Thule na zakázku od americké renomované firmy Hydrapak, která patří k lídrům v oboru vodních vaků už dlouhé roky. Hadice vede z jedné strany na druhou kolem vaku a je svou magnetickou částí modré barvy pevně nacvaknuta na dlouhém magnetickém prvku všitém v opasku. Drží na optimálním místě a nehrozí její spadnutí, bimbání kolem nohou jezdce anebo kolize s roztočenými koly elektrického stroje.

UVEZE DOST

Uvnitř ledvinky najdeme více úložných zákoutí. Kromě kapsy na rezervoár je uvnitř také prostor s kapsou na zip a dalšími přihrádkami. Počítá se také s tím, že jezdec sahá pro věci i naslepo a za jízdy, takže je z vnější části přístupná také kapsa s bočním zipem, kde vozíme telefon nebo peněženku. Dále je zezadu také suchým zipem zajištěná jedna menší kapsa. Na opasku je potom dvojice postranních otevřených kapes ze strečové síťoviny, kam zastrčíme energetickou tyčinku nebo jinou pohotovostní drobnost.

Ledvinku jsme naložili, co to šlo, a vyrazili lanovkou rovnou nahoru na alpskou hřebenovku ve Švýcarsku. Vodní rezervoár jsme napustili zhruba litrem vody (ne úplně do vrchu), ale ostatní prostory byly naplněny nutným vybavením i doplňky výživy. I takto napěchovaná ledvinka držela na bedrech stabilní a stále stejnou polohu. Bylo nutné ji pečlivě utáhnout a dbát na rozložení bederního pásu. Díky síťovině na bocích a polstrování zadní části ledvinka vůbec netlačí a je relativně komfortní.

VERDIKT

Čím déle jsme s ledvinkou jezdili, tím více jsme si zvykli a později jsme si její použití už úplně zautomatizovali. Mít rám kola ověšený brašničkami je dobré hlavně na turistiku nebo bikepacking, ale pokud jezdíme na elektrokole v terénu, je dobré mít kvalitní batoh na zádech, nebo ergonomickou ledvinku kolem pasu. Vše, a to včetně dokladů, mobilu, nářadí i pití, má jezdec stále při sobě a kdykoli k dispozici. Ledvinka od Thule nás mile překvapila svou praktičností a komfortním použitím. Cena: 2690 Kč, více informací na www.thule.cz.

PRO

  • kvalitní vodní vak a šikovný úložný prostor
  • stabilní a komfortní uchycení
  • bezpečná jízda s volnými zády

PROTI

  • omezený objem vaku na vodu i nákladu
  • stále ještě řídce používané zavazadlo
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one